Tuesday, June 24, 2008

RAHSIA DI SEBALIK DEMAM

"Saya dah dua minggu demam dan sekarang masih lagi sakit tekak....... ...
Sudah lama tak demam macam ni. Bila suara pun dah berubah, takut juga jika Allah tarik nikmat suaara, macam mana saya nak berinteraksi dengan keluarga, dengan sahabat, jiran, dll.........

Hakikat penyakit demam itu sebenarnya dari sudut agama dan apakah pula hikmahnya?

Hakikat Demam.
Sebuah hadith yang diriwayatkan daripada Ibnu Omar Radhiallahu anhuma mengatakan yang maksudnya :

"Demam berasal dari kepanasan api neraka yang mendidih, maka padamkanlah ia dengan air". (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam hadith yang diriwayatkan daripada Aisyah Radhiallahu anha dari Nabi Sallallahu alaihi wasallam, Baginda bersabda yang maksudnya :

"Demam adalah dari panas api neraka yang mendidih, dari itu dinginkanlah ia dengan air". (Hadith riwayat Muslim)

Dalam kitab Umdah Al-Qari menyebutkan bahawa panas yang lahir dari tubuh orang yang demam itu adalah secebis daripada kepanasan api neraka. Allah telah menzahirkannya pada diri orang yang demam itu dengan sebab-sebab yang tertentu agar dia mengambil iktibar daripadanya, sebagaimana Allah telah menzahirkan berbagai jenis kegembiraan dan kenikmatan yang berasal dari nikmat-nikmat syurga untuk menjadi pengajaran dan petunjuk baginya.

Sebahagian ulama berpendapat bahawa apa yang dimaksudkan dengan kepanasan api neraka di sini ialah satu perumpamaan antara panas orang yang demam dengan panas api neraka sebagai peringatan kepada diri manusia betapa panasnya api neraka. Namun pendapat ini disanggah oleh Ath-Thayyibi dengan mengatakan bahawa ia tidak sesuai untuk dijadikan sebagai perumpamaan, bahkan demam itu memang lahir atau berasal dari kepanasan api neraka sedari mula atau sebahagian dari hembusan api neraka.

Adapun maksud "mendinginkannya dengan air" itu menurut Ibnu Al-Ambari ialah bersedekah dengan air, kerana ada riwayat mengatakan bahawa sedekah yang paling afdhal itu ialah memberi minum air.

Mengeluh Dan Mengadu Kerana Demam.
Memang tidak dinafikan bahawa ada setengah orang mengeluh kerana demam atau mengerang kerana kesakitan. Apakah perbuatan ini diharuskan dalam agama?

Sebenarnya kita tidak dilarang untuk mengadu atau mengeluhkan kesakitan kita kepada Allah Subhanahu Wa Taala. Apa yang dilarang ialah kita mengeluh dan mengadukannya kepada orang lain sesama manusia. Nabi Shallallahu alaihi wasallam sendiri, para sahabat dan pengikut-pengikut mereka, pernah mengadukan kesakitan mereka.
Diriwayatkan bahawa Al-Hasan Al-Bashri sewaktu sahabat-sahabatnya datang ke rumahnya, mereka menemuinya sedang mengadukan sakit giginya kepada Allah Subhanahu Wa Taala dengan berkata yang ertinya :

Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada (yang lain) yang mengasihani.

Adapun yang dimaksudkan dengan larangan mengadukan kesakitan kepada sesama manusia itu ialah mengadukannya dengan cara merasa jemu dan benci dengan penyakit itu. Akan tetapi jika seseorang itu memberitahu atau menceritakan penyakitnya kepada kawan-kawannya supaya mereka dapat mendoakannya sembuh, maka dalam hal ini tidaklah menjadi satu kesalahan. Begitu juga jika seseorang itu mengeluh kerana sakit, tetapi keluhannya itu boleh mendatangkan kerehatan kepadanya atau boleh meredakan kesakitannya, maka tidaklah juga menjadi apa-apa.

Al-Quran ada menceritakan tentang kesabaran Nabi Ayyub Alaihissalam dalam menempuhi segala penderitaan. Di antara penderitaan yang Nabi Ayyub alami ialah berpenyakit gatal. Penyakit gatal ini sangat dahsyat. Apabila digaru dengan kuku, maka kuku baginda akan tanggal, tetapi masih juga bertambah gatal. Kemudian baginda terpaksa menggarunya dengan barang yang kesat. Tidak cukup dengan itu, baginda menggaru badannya dengan pecahan periuk dan
akhirnya dengan batu. Namun masih juga merasa gatal. Sehingga dengan tidak disedarinya dagingnya telah luka dan koyak. Maka keluar dari tubuh baginda yang luka itu, nanah yang baunya sangat busuk. Orang ramai yang tinggal di sekitarnya tidak tahan dengan bau busuk itu, lalu mereka keluarkan Nabi Ayyub dari negeri tempat tinggalnya ke tempat terpencil. Semua orang
memencilkannya kecuali isterinya yang merawatnya.

Nabi Ayyub tidak pernah mengeluh dengan apa yang menimpanya, bahkan dia bersifat sabar dan tahan menderita. Apa yang dilakukannya hanyalah bermohon kepada Allah agar mengasihaninya. Cubalah kita perhatikan permohonan Nabi Ayyub yang disebutkan di dalam Al-Quran :

Tafsirnya : "Dan Nabi Ayyub, ketika dia berdoa merayu Tuhannya dengan berkata: Sesungguhnya aku disentuh (ditimpa) penyakit, sedang Engkaulah saja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani" . (Surah Al-Anbiya¡¦: 83)

Jika kita perhatikan kalimat-kalimat yang disebut oleh Nabi Ayyub Alaihissalam dalam ayat ini, alangkah halusnya budi bahasa baginda dalam rayuannya kepada Allah Subhanahu Wa Taala. Baginda menyebut "aku disentuh" dan tidak menyebut perkataan "aku ditimpa". Di sini menggambarkan bahawa celaka itu sendiri yang datang menyentuh dirinya. Nabi Ayyub tidak menyebut juga "atas kehendakMu", kerana kesopanannya yang sangat tinggi terhadap Allah
Subhanahu Wa Taala. Selepas itu, rayuan baginda disudahi dengan kata-kata yang halus juga iaitu: "Sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala yang mengasihani" .

Pada suku kata pertama, Nabi Ayyub mengadukan perasaannya yang dapat menimbulkan rasa kasihan dan pada suku kata kedua disebutkannya sifat Allah yang lebih pengasih daripada sesiapa jua pun yang pengasih. Hanya inilah permohonan Nabi Ayyub kepada Allah. Dia tidak merungut dan mengeluh, apatah lagi menyesali apa yang telah berlaku. Dia cuma memohon belas kasihan daripada Allah Subhanahu Wa Taala.

Inilah satu kisah yang patut kita ambil iktibar, pengajaran dan contoh tauladan daripadanya. Walaupun Nabi Ayyub telah ditimpa penyakit, harta bendanya punah-ranah, anak-anaknya ditimpa malang dan mati semuanya, tetapi berkat sabarnya dan imannya, Allah Subhanahu Wa Taala telah mengabulkan doa dan rayuannya, lalu dia pun sembuh seperti sediakala dan berkembanglah keturunannya serta dikurniakan harta benda yang melimpah ruah.

Mencaci-maki Demam.
Selaku seorang muslim yang beriman, sepatutnya memiliki sifat sabar dan tidak mengeluh apabila ditimpa demam. Orang yang tidak mempunyai sifat sabar semasa ditimpa demam, mungkin tidak akan dapat mengawal dirinya dari mencaci maki penyakit ini, sedangkan kita dilarang berbuat demikian oleh Nabi Sallallahu alaihi wasallam. Ini bersandarkan kepada sebuah hadith yang diriwayatkan daripada Jabir Radhiallahu anhu yang maksudnya :

"Bahawasanya Rasulullah Shallallahu alaihi wasallam telah berkunjung ke rumah Ummu Saib atau Ummu Musayyib, lalu Baginda bersabda:

"Apa halnya engkau wahai Ummu Saib atau Ummu Musayyib menggigil?

Dia menjawab: "Demam, semoga Allah tidak memberikan berkat kepadanya".

Nabi Sallallahu alaihi wasallam bersabda: "Jangan engkau memaki penyakit demam, kerana dia menghilangkan kesalahan Bani Adam (manusia) sebagaimana
landasan (tukang besi) menghilangkan kotoran (karat) besi".
(Hadith Riwayat Muslim)

Begitulah, segala apa jua yang datang daripada Allah, sama ada berupa rahmat, hendaklah kita syukuri, atau berupa musibah, maka hendaklah kita sabar menempuhinya.

Demam Penebus Dosa.
Sebenarnya larangan mencaci maki demam itu mempunyai rahsia atau hikmat tertentu yang wajar kita ketahui dan ingati.

Begitu juga hadith yang diriwayatkan oleh Muslim daripada Jabir Radhiallahu anhu yang disebutkan sebelum ini, mempunyai maksud yang sama. Jelasnya, kedua-dua hadith ini menerangkan bahawa demam yang menimpa seseorang itu boleh menghapuskan dosa-dosanya yang telah lalu.

Jadi, ditimpa demam itu adalah sesuatu yang menguntungkan, kerana ia menghapuskan dosa, natijah yang lain, ia akan memantapkan keimanan.

"Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yg sedang sengsara di Lubnan, Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya serta diseluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuh Mu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka.

Amin, ya Rabbal Aalamin.""


source - fwd mesage

Love to hear what you think!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

1433 1993 1Malaysia 2010 2011 2012 24 hour fitness center 3D 4 40 abaya about access accident lawyer accomodation account accutane action figure activities ad-ware adam harith addiction adjustable office chairs adsense adsense for domain advertise advertisement advertising adwords afd afdlin shauki affiliate AffinityClick agriculture airfare Al Kareem album alcohol Alhamdulillah alpha alternative alumni alza amal amazon Android 2.3 animated animation anime anniversary antiaging Antidepressant medication antioxidant approval architect architecture art art glass supply article artist artwork asli attorney auction audi autism auto baba nyonya resort home at gapam baby gate bad credit bad credit car loans bad credit loan bad credit personal loans bag ball bank bar bars basic baskin robin batik batik lukis terengganu bawal beach bearington beauty beginner best beware bibliography bidvertiser big birthday Bismillah bisnes blog blogger blogging Blogroll boat Boboiboy bonus book bookshelves bowling box box office boxes breaking news Breaks the Internet broadband broker bullion BuluhMas bungalow bungalows burger bus business bussines buy buzz light year caftanonline calculus calendar camera cameras campaign capital captain america car card cartoon cartridge cash loan catalogue Catch Me If You Can catcheye cause celcom celebration center centre ceremony chanting character charity cheap cheap luggage chicago chiffon children children book's illustrator chinese new year chitika premium christmas churpchurp cigarette cigarettte cinema city council claims clckbank clearance clip clothing cluster CNY collectibles collection college colocation comfortable office chairs commercial companies company compare competition computer computer chairs concert connection contemporary contest contribute contribution copier toner cosmetology cost costa rica coupon course cpm credit cressida cruise CRYSTAL currency custom dead deals death debt decorating decoration deepavali definition degree Denaihati depression help depression medication derma design desktop development die diet digg digi digital directory discount office furniture discounted luggage display diwali doctor domain donate donation download Doximity drawing drink DROID X2 dropship dropshipper dropshipping drug DSLR dubai e-commerce earn earthquake easy ebay ebiz ebok ebook ekin electric electricity Emila Yusof english entrecard entrepreneur entry equipment ergonomic office chairs essay uk events exchange exhibition expandable luggage expert extension files Eyriqazz Eyriqazz vs Denaihati f1 facebook Fall for you family famous fast fast cash loans online installment loan fasting fathers day fax faxing FIFA filing lawsuit fine art Fireplace firm fitness franchise business flight Florida flower food football for sale forex formula one Frank W. Abagnale Jr. free free download free ebook freelance friend fulltime fund fundamental funny g gadget gallery game gardening garment bag luggage Gas Logs general generators gift giveaway glass bottle supplier glass supplier gold gold bullion gold coin golf golf swing trainers golfing Good Debt google google sketchup graphic great depression greetings guide gym Haji halal happy haram hari raya hd head scarf health healthcare workers help help quit smoking herritage Hijrah hindu history Hobby holiday holidays home home office furniture hookah hosting hot hot news hotel hotels house houses housing how How can I quit smoking hydroponics ice-cream idea illustration illustrator image Income Insurance Protection indian indoor garden info infolinks injury ink inkjet instanet insurance interest interior internet Internet for all awards internet protocol investment ipin IRA it Japan Jasin jipaban job jobs johor journal jubah Julie's k-12 kasut kulit babi kelantan kids kim dotcom kitab qursani kitchen klcc Kluang koleksi korean kuala terengganu Kung Fu kurta kuwaiti lahir Lailahaillallah lambat pancut landscape laptop large luggage laser laser toner cartridges lawsuit settlement cash lawsuits lawyer led grow lights lelong lexmark link list live loan local lockers logo London los and faun los angeles lotus low cost lucky luggage sale lukis m2u magazine maher zain mail mailbox majalah IM make money Malaysia Malaysian Malaysian Bloggers malware manjalara marketing marriage Masjid Tengkera massage masterpiece mata lalat math mathematics maxis maybank mazda mcdonald medical megaupload Melaka membesarkan memory card men merchandise Mesra metal metal roofing method minyak lintah mobile model modelling Moleskine money month moroccan morocco moroko mortgage moslem mosque mother's motoGP motorola movie mp3 MPHTJ mpv muar Mubarak muhasabah muhasabah trading mum murah music muslim muslimah myrtle mystery new single new york newbie news nomination nora danish Number One For Me nursing offer office office chairs office partitions oil old building Olympics online online tutor opportunity option orchid orchids order organza original osama bin laden package painter painting pajamas Panda panjang parenting part time job party patrick chan pay as you go payment paypal pc penguat seks lelaki people perfect perodua personal personal injury attorneys personal loans for bad credit petite Petronas phone photo photography physicians pictures pig skin liners plan planning planter play plus size postcard powered ppc ppl practice practice golf mats prepaid pringles printer privacy policy prize prizes process product profession professional program project promotional products properties property PROTECT IP provider puasa pyjamas quick quit quit smoking aids quit smoking now quotes rahsia Ramadan ramadhan Ramdan rare rc toys real estate reality realty recovery referrals refinance reggae rehab remorgage renovation repair report research college degrees resort results retired retirement revenue review reviews rewards rich richest ringtones river roll safety fences SAJOHA sale San Francisco save save money tips saving says scam scheme school science score scrub hat secondhand serenade secure self potrait sell seluar SEO SEO Contest Eyriqazz vs Denaihati service shisha shop shopping shopwiki show shrek side effects signs silver singer skill sleep SLR smartphone smoking SMS SMSJ social apps social bookmarking socialspark software song song lyrics SOPA source southridge SPM sponsor Sponsored Tweets sports spring spyware statistics stephen hicks stop smoking help store stress student stuffed sue summer supplier supplies supply Support survey sutera suv syawal synopsis TAG tall tamarindo tarikh task team technology teddy bear terengganu terkini Texas text thai therapist therapy ticket tips toner cartridges tool tools top top 100 topamax buy tour toy story toyota trade trading traffic trailer transfer TransUnion travel travelling treatment triond trip true story truss Tsunami tudung turbine tutorial tv tweeter twitter undermount kitchen sink unesco uniform unlimited update upin us usa used vehicle vertical doors video vintage viral visualization vote vs walk for autism wallpaper watch watercolor wayang wealth web web hosting website wedding weekend weight loss wholesale Win Wind window windows xp wallpaper winner wireless wish women won wood wood flooring work work from home world cup write writer writing Wwwow xmas yahoo youtube Zoloft Lawsuit