Wednesday, May 21, 2008

APA PUNCA ANAK DERHAKA

Salam....

I have nothing to write here, but to share very informative article about parenting? This is forwarded by my schoolmate, Tina, Ex-smsj93... so happy reading. Hope we can adapt all tips slowly into ourlife....
APA PUNCA ANAK DERHAKA


Sabda Rasulullah s.a.w. " Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun . Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya... .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif. ... . itu salah...

"Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka". Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka . "Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok. "Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk.
Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup." Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan "bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka ". inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita...

DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL
Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.

BER TAUBAT SEBELUM MELARAT
Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.

Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun. Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu? "Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita..."

HUBUNGAN DENGAN BAPA
Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. "Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan
ibu dahulu.. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa." Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depanmereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua."

USAH DERHAKA KEPADA MENTUA
Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? "Saya tahu, ada
menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung," jelasnya.

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. "Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami.. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan
ayahnya. "Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di
rumah isterinya pun tidak kenal dengan mentuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf di sebalik simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan. Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa NabiIbrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

Ada sebanyak 501 tips yang diberikan oleh penulis iaitu Robert D. Ramsey untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini menurut penulis jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak. Kita sebagai winners. Penulis berpendapat apa yang membezakan antara winners dan losers
Adalah mudah iaitu:-

Winners percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri Mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri Mereka tidak boleh.Tips;

1.. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri.. (Dalam Islam sendiri nama panggilan
yang baik adalah digalakkan).

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya) .

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan , mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang.. . Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh . Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8... Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya .

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya ..
Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah.
Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg
dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali .

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda . Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka..

15.. Hargailah permainan kesayangan anak anda . Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna . Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja . Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri..

20.. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda .


Love to hear what you think!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

1433 1993 1Malaysia 2010 2011 2012 24 hour fitness center 3D 4 40 abaya about access accident lawyer accomodation account accutane action figure activities ad-ware adam harith addiction adjustable office chairs adsense adsense for domain advertise advertisement advertising adwords afd afdlin shauki affiliate AffinityClick agriculture airfare Al Kareem album alcohol Alhamdulillah alpha alternative alumni alza amal amazon Android 2.3 animated animation anime anniversary antiaging Antidepressant medication antioxidant approval architect architecture art art glass supply article artist artwork asli attorney auction audi autism auto baba nyonya resort home at gapam baby gate bad credit bad credit car loans bad credit loan bad credit personal loans bag ball bank bar bars basic baskin robin batik batik lukis terengganu bawal beach bearington beauty beginner best beware bibliography bidvertiser big birthday Bismillah bisnes blog blogger blogging Blogroll boat Boboiboy bonus book bookshelves bowling box box office boxes breaking news Breaks the Internet broadband broker bullion BuluhMas bungalow bungalows burger bus business bussines buy buzz light year caftanonline calculus calendar camera cameras campaign capital captain america car card cartoon cartridge cash loan catalogue Catch Me If You Can catcheye cause celcom celebration center centre ceremony chanting character charity cheap cheap luggage chicago chiffon children children book's illustrator chinese new year chitika premium christmas churpchurp cigarette cigarettte cinema city council claims clckbank clearance clip clothing cluster CNY collectibles collection college colocation comfortable office chairs commercial companies company compare competition computer computer chairs concert connection contemporary contest contribute contribution copier toner cosmetology cost costa rica coupon course cpm credit cressida cruise CRYSTAL currency custom dead deals death debt decorating decoration deepavali definition degree Denaihati depression help depression medication derma design desktop development die diet digg digi digital directory discount office furniture discounted luggage display diwali doctor domain donate donation download Doximity drawing drink DROID X2 dropship dropshipper dropshipping drug DSLR dubai e-commerce earn earthquake easy ebay ebiz ebok ebook ekin electric electricity Emila Yusof english entrecard entrepreneur entry equipment ergonomic office chairs essay uk events exchange exhibition expandable luggage expert extension files Eyriqazz Eyriqazz vs Denaihati f1 facebook Fall for you family famous fast fast cash loans online installment loan fasting fathers day fax faxing FIFA filing lawsuit fine art Fireplace firm fitness franchise business flight Florida flower food football for sale forex formula one Frank W. Abagnale Jr. free free download free ebook freelance friend fulltime fund fundamental funny g gadget gallery game gardening garment bag luggage Gas Logs general generators gift giveaway glass bottle supplier glass supplier gold gold bullion gold coin golf golf swing trainers golfing Good Debt google google sketchup graphic great depression greetings guide gym Haji halal happy haram hari raya hd head scarf health healthcare workers help help quit smoking herritage Hijrah hindu history Hobby holiday holidays home home office furniture hookah hosting hot hot news hotel hotels house houses housing how How can I quit smoking hydroponics ice-cream idea illustration illustrator image Income Insurance Protection indian indoor garden info infolinks injury ink inkjet instanet insurance interest interior internet Internet for all awards internet protocol investment ipin IRA it Japan Jasin jipaban job jobs johor journal jubah Julie's k-12 kasut kulit babi kelantan kids kim dotcom kitab qursani kitchen klcc Kluang koleksi korean kuala terengganu Kung Fu kurta kuwaiti lahir Lailahaillallah lambat pancut landscape laptop large luggage laser laser toner cartridges lawsuit settlement cash lawsuits lawyer led grow lights lelong lexmark link list live loan local lockers logo London los and faun los angeles lotus low cost lucky luggage sale lukis m2u magazine maher zain mail mailbox majalah IM make money Malaysia Malaysian Malaysian Bloggers malware manjalara marketing marriage Masjid Tengkera massage masterpiece mata lalat math mathematics maxis maybank mazda mcdonald medical megaupload Melaka membesarkan memory card men merchandise Mesra metal metal roofing method minyak lintah mobile model modelling Moleskine money month moroccan morocco moroko mortgage moslem mosque mother's motoGP motorola movie mp3 MPHTJ mpv muar Mubarak muhasabah muhasabah trading mum murah music muslim muslimah myrtle mystery new single new york newbie news nomination nora danish Number One For Me nursing offer office office chairs office partitions oil old building Olympics online online tutor opportunity option orchid orchids order organza original osama bin laden package painter painting pajamas Panda panjang parenting part time job party patrick chan pay as you go payment paypal pc penguat seks lelaki people perfect perodua personal personal injury attorneys personal loans for bad credit petite Petronas phone photo photography physicians pictures pig skin liners plan planning planter play plus size postcard powered ppc ppl practice practice golf mats prepaid pringles printer privacy policy prize prizes process product profession professional program project promotional products properties property PROTECT IP provider puasa pyjamas quick quit quit smoking aids quit smoking now quotes rahsia Ramadan ramadhan Ramdan rare rc toys real estate reality realty recovery referrals refinance reggae rehab remorgage renovation repair report research college degrees resort results retired retirement revenue review reviews rewards rich richest ringtones river roll safety fences SAJOHA sale San Francisco save save money tips saving says scam scheme school science score scrub hat secondhand serenade secure self potrait sell seluar SEO SEO Contest Eyriqazz vs Denaihati service shisha shop shopping shopwiki show shrek side effects signs silver singer skill sleep SLR smartphone smoking SMS SMSJ social apps social bookmarking socialspark software song song lyrics SOPA source southridge SPM sponsor Sponsored Tweets sports spring spyware statistics stephen hicks stop smoking help store stress student stuffed sue summer supplier supplies supply Support survey sutera suv syawal synopsis TAG tall tamarindo tarikh task team technology teddy bear terengganu terkini Texas text thai therapist therapy ticket tips toner cartridges tool tools top top 100 topamax buy tour toy story toyota trade trading traffic trailer transfer TransUnion travel travelling treatment triond trip true story truss Tsunami tudung turbine tutorial tv tweeter twitter undermount kitchen sink unesco uniform unlimited update upin us usa used vehicle vertical doors video vintage viral visualization vote vs walk for autism wallpaper watch watercolor wayang wealth web web hosting website wedding weekend weight loss wholesale Win Wind window windows xp wallpaper winner wireless wish women won wood wood flooring work work from home world cup write writer writing Wwwow xmas yahoo youtube Zoloft Lawsuit